• Maarten

De ECHT belangrijke dingen in het leven

Hoi, ja ik weet het, het is een tijdje geleden sinds ik een blog heb gepubliceerd. Dit heeft verschillende redenen maar de belangrijkste reden is dat ik mijn prioriteiten niet op orde had. Dingen die onbelangrijk waren werden belangrijk voor me en dingen die belangrijk voor me waren schoof ik opzij. Na een midweekje weg te zijn geweest, realiseerde ik me wat ECHT belangrijk voor me is en wat niet. Daarom ben ik weer terug met mijn blog.

Wanneer iets verplicht is, is het minder leuk


Toen ik nog studeerde had ik in veel vakken geen zin. Ik stelde dingen uit en in plaats van mijn huiswerk deed ik iets waar ik geïnteresseerd in was zoals het leren van de Chinese taal (vraag me niet waarom). Dit was naast leuk ook nog eens productief want een nieuwe taal leren is nooit verkeerd.


Nu ben ik inmiddels gestopt met mijn studie maar ik volg nog één keuzevak en je raadt het al, inderdaad dat vak is Chinees. Je zou zeggen dat ik er veel voor doe omdat het een interesse van me is en omdat ik nu alle tijd van de wereld heb. Het tegendeel is waar.


Ik doe vrij weinig voor Chinees. In plaats daarvan verspil ik mijn tijd aan één spel op de Playstation (hierover later meer). Wat ik hiermee wil zeggen is dat dingen die moeten altijd minder leuk zijn, juist omdat ze moeten. Als ik was doorgegaan met mijn studie was ik beter geweest in Chinees maar had ik misschien weinig goede cijfers gehaald. Nu heb ik geen studie en is Chinees niet iets waar ik veel voor doe omdat ik mijn tijd vooral doorbreng achter mijn Playstation.


Lees hier een eerder artikel: Stoppen met een studie: mijn ervaring


Dopamine


De reden dat ik veel game is heel simpel: dopamine. Dat stofje in je brein dat je een signaal geeft wanneer iets leuk, bijzonder of lekker is. Dopamine kun je zien als het geluksstofje. Je krijgt dopamine wanneer je een goed cijfer haalt, wanneer je na hard werken op een geweldige vakantie gaat en wanneer je eindelijk met mensen kan praten in de taal die je lang hebt geleerd.


Wanneer je de alinea hierboven leest denk je waarschijnlijk dat dopamine een handige stof is. Dat is inderdaad waar. Het geeft je een goed gevoel als je iets hebt afgerond. Echter komt er niet alleen dopamine vrij bij grote dingen maar ook bij dingen waar je minder moeite voor moet doen. Denk aan het bestellen van je lievelingseten, het kijken van porno of het hebben van seks. Deze dingen zijn vrij onschuldig op het eerste gezicht, maar voor deze dingen hoef je al weinig moeite te doen. Je krijgt waardering voor iets waar je eigenlijk niks voor gedaan hoeft te hebben.


Dit gaat nog een stap verder. De meeste dopamine komt vrij bij het gebruiken van drugs, gokken en gamen. Je krijgt tijdelijk een goed gevoel terwijl je eigenlijk iets doet wat in eerste instantie niet goed voor je is. Nu denk je misschien: waarom staat gamen ertussen, met mate gamen is toch niet erg? Nee, dat klopt maar gamen is de reden dat ik minder productief ben geweest en dus lang geen blogs heb geschreven.Lees hier een eerder geschreven artikel: waarom je niet moet streven naar geluk


Fifa


De meesten van jullie zullen er wel van gehoord hebben: Fifa; één van de populairste voetbalspelletjes ooit. Als kind speelde ik het al en ik ben er eigenlijk nooit mee gestopt. Het spel ging eerst vooral om het voetbal zelf. Nu heeft het zich ontwikkeld tot een spel waarin je altijd het gevoel krijgt dat je team beter moet worden en je echt geld moet uitgeven om vaker te kunnen winnen.


Ultimate Team


Fifa heeft een game modus genaamd Ultimate Team. Het is een online modus waarin je jouw eigen team kunt samen stellen door spelers te kopen. Slechtere spelers zijn goedkoper, betere spelers zijn duurder en de allerbeste spelers zijn onbetaalbaar. Toch heeft Fifa een manier bedacht hoe je eventueel de allerbeste spelers kan krijgen.


Je kunt tegen betaling pakketjes krijgen. In deze pakketjes zitten spelers en de kans is klein dat je een goede speler krijgt maar af en toe zit er een goede speler tussen. Wanneer je met geluk toch een goede speler krijgt ben je blij en kun je hem verkopen of gebruiken voor in je team. Eigenlijk is dit dus een vorm van gokken en mensen geven hier bakken met geld aan uit.


Weekend League


Los van het gokken heeft Fifa een game modus genaamd The Weekend League. Je kunt je kwalificeren voor deze Weekend Leauge door veel te spelen. Wanneer je genoeg punten hebt kun je meedoen. Je hebt in de Weekend Leauge 30 wedstrijden per weekend. Dit is al minimaal 8 uur aan gamen per weekend. Hoe meer potjes je wint, hoe meer beloningen je krijgt. Deze beloningen bestaan uit Fifa coins om betere spelers te kopen en de eerder genoemde pakketjes. Dus in plaats van echt geld betalen moet je eigenlijk alles betalen met je tijd die je veel beter aan andere dingen kunt besteden dan aan Fifa.


De mensen die het best zijn in Fifa, krijgen dus de meeste beloningen en worden nog beter en de slechteren blijven ondanks dat hun team steeds beter wordt ontevreden omdat ze zelf niet goed genoeg spelen. Zij verkopen hun hele team en maken een nieuw team omdat ze ontevreden zijn. Dit helpt vaak niet (ik spreek hier uit eigen ervaring). Zo blijf je als een gemiddelde Fifa speler (wat de meesten zijn) altijd het gevoel krijgen dat je nieuwe, nog betere spelers nodig hebt terwijl het uiteindelijk niet alleen aan je team ligt.Squad Battle Challenges


Als laatste zijn er nog de Squad Battle Challenges (SBC's). Hierbij kun je bepaalde hele goede spelers krijgen door een team te ruilen voor deze speler. Dit team moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Vaak ruil je spelers die je eigenlijk niet kwijt wil omdat je die andere speler nog liever wil. Dit hoeft echter niet als je geld uitgeeft aan Fifa of mega veel speelt.


Af en toe doe je zelfs een squad battle Challenge om de speler die je daarmee krijgt weer in te ruilen bij een andere SBC. Het ergste is nog dat je de spelers die je bij Squad Battle Challenges kunt verdienen, niet kunt verkopen. Je ruilt dus spelers die waarde hebben voor betere spelers die je niet kan verkopen op de transfermarkt.


Vaak krijg je na zo'n SBC het gevoel: Wat heb ik nou weer gedaan, nu ben ik mijn hele team kwijt. Dit is hetzelfde gevoel wat mensen krijgen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs wanneer ze weer te veel gebruikt hebben. Fifa is heel goed in het spel zo maken dat je nooit tevreden bent.


Fomo


Speel je een weekend geen Weekend League, of doe je een Squad Battle Challenge niet, heb je het gevoel dat je iets mist. Fifa geeft je al snel een Fomo (Fear of missing out) gevoel. Ik had dit gevoel ook en dat terwijl ik dit gevoel helemaal niet snel heb. Dat zegt wel wat.
Lees hier een eerder geschreven artikel: Onzekerheid en succes: ben ik wel goed genoeg?


Verslavend


Ja je hebt het waarschijnlijk al door. Ik speelde inderdaad de laatste weken vooral Fifa. Elk weekend 30 potjes in de Weekend Leauge en doordeweeks ook nog eens een x aantal potjes per dag. Fifa was iets wat belangrijk voor me was terwijl het eigenlijk een stom voetbal spelletje is.


Fifa is er in geslaagd om dit 'stomme voetbalspelletje' zo te maken dat je blijft spelen voor beloningen terwijl je die beloningen lang niet altijd nodig hebt. Speel je niet, dan krijg je al snel een Fomo gevoel. Fifa geeft je het gevoel dat je altijd maar betere spelers moet kopen terwijl dat helemaal niks uit maakt als je tegenstanders gewoon heel goed zijn in Fifa.


Het spelen van het spel is een perfecte situatie voor het krijgen van dopamine. Af en toe speelde ik potjes waar ik helemaal geen zin in had maar omdat ze moesten zodat ik betere spelers kon krijgen. Ik droomde van Fifa en kon niet wachten op mijn beloningen. Ik denk dat ik tegen een verslaving aanzat totdat ik vorige week op vakantie ben geweest met mijn vriendin.

Keerpunt


De vakantie heeft me laten zien wat ECHT belangrijk is in het leven. Fifa, je lievelingseten en drugs zijn perfecte voorbeelden van dingen die je voor even een kick geven. Achteraf denk je vaak: waar ben ik nou mee bezig. Dit komt omdat je dopamine krijgt en je beloond wordt terwijl je eigenlijk niks nuttigs hebt gedaan.


Om deze reden zijn de dingen waar ik het in het begin over had zoals het halen van een goed cijfer en op een welverdiende vakantie gaan dingen waar je echt dopamine van hoort te krijgen. Voor mij zijn de dingen die mij echt een voldaan gevoel geven: het schrijven van blogs en het leren van Chinees. Daar haal ik echt mijn energie en voldane gevoel uit.


Deze blog heb ik geschreven om jullie te laten weten dat dit het keerpunt is en dat ik vanaf nu weer blogs ga schrijven. Het is zonde om mijn tijd te verdoen met een stom spelletje terwijl ik ook mensen kan helpen met mijn blogs. Dit is echt een keerpunt voor mij.


Vanaf nu zal ik weer wekelijks een blog schrijven maar niet op een vaste dag. Dat vind ik persoonlijk de fijnste manier. Ik hoop dat jullie mijn blogs blijven lezen en dat ik jullie kan blijven helpen!


Als laatste wil ik nog even iets kwijt over Fifa en Pegi: de organisatie die gaat over de leeftijden bij games. Bij Fifa staat er op de voorkant dat kinderen vanaf 3 jaar het spel veilig kunnen spelen. Maar er zat toch gokken in het spel? Ja dat klopt. Sterker nog op de website van Pegi staat letterlijk dat een spel Pegi 18 moet hebben wanneer er gokken in voorkomt: https://pegi.info/nl/node/59


Bij Fifa kan er dus gegokt worden door jonge kinderen. Er zijn al verhalen dat kinderen de Credit Card van hun ouders hebben leeg getrokken om Fifapunten te kopen. Hier zijn twee voorbeelden:


https://www.ad.nl/tech/gokelement-in-games-kan-kinderen-in-problemen-brengen~a2faa361/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F


https://www.bbc.com/news/technology-48908766


Fifa moet je elk jaar opnieuw kopen en dan begin je weer van voor af aan, dit is dus waar anderen en ik jaarlijks echt geld aan verspillen.


Denk dus goed na over het doen van in-game aankopen bij spellen als Fifa. Denk eerst na of je het echt nodig hebt. Overleg desnoods met je ouders of met iemand anders. Denk vooral aan de dingen die ECHT belangrijk zijn in het leven en vaak zijn dat niet de tijdelijke dingen zoals Fifa maar de dingen waar je op de langere termijn plezier van hebt!


Gamen is net als veel dingen die je snel een dopamine kick geven niet per se slecht, zolang het maar met mate gedaan wordt (dit geldt niet voor verdovende middelen).


Groetjes,


Maarten


Blijf op de hoogte!