• Maarten

Meerdere persoonlijkheden

Gisteravond keek ik een film. In deze film bedenkt de hoofdpersoon een tweede personage. Dit doet hij omdat hij misdaden pleegt. Deze misdaden wil deze persoon zelf niet op zijn geweten hebben en daarom laat hij zijn andere personage deze misdaden plegen. Je zou in eerste instantie zeggen: die is gek. Ja dat is zeker waar. Maar dit heeft net als bij veel andere mensen die een misdaad plegen te maken met mentale gezondheid. Sterker nog, ik denk dat er bij iedereen die in staat is om moorden te plegen wel iets mis is. Toen ik een depressie had, had ik ook veel gewelddadige gedachten in mijn hoofd en had ik meerdere persoonlijkheden. Het verschil tussen de hoofdpersoon uit de film en mij is alleen dat ik nooit een misdaad heb gepleegd en dit nooit zal doen.
Het begin


In de blogpost van twee weken geleden, beschreef ik hoe mijn stemmingswisselingen steeds extremer werden. Het hielp mij persoonlijk om de compleet verschillende gedachten die ik had, te verdelen over vier personen. Geen van hen was Maarten.


Toen ik mijn psycholoog hier destijds over vertelde vond zij dit een goede manier om mijn gedachten te kunnen plaatsen. Met haar had ik afgesproken dat we langzaam weer zouden toe werken naar de persoon die ik was voor mijn depressie namelijk: Maarten.


Het bedenken van verschillende persoonlijkheden was niet alleen makkelijker voor mezelf, het was ook was het makkelijker voor de mensen om me heen. Ik kon gewoon tegen vrienden zeggen: vandaag ben ik die persoon. Vrienden wisten dan precies hoe ik me voelde omdat ik ze had verteld welke kenmerken en gevoelens bij elke persoon hoorden.


Lees hier een eerder geschreven artikel over mijn stemmingswisselingen


Michiel


Eén van mijn persoonlijkheden heette Michiel (vernoemd naar een jongen uit mijn klas op de Middelbare school die gepest werd en een beetje apart was). Michiel voelde zich altijd machteloos en hij reageerde op de machteloosheid door in zijn hoofd boos te zijn op alles en iedereen. Hij wilde wraak nemen op de wereld.


Op de meeste dagen voelde ik me wel eventjes Michiel. Hij was boos op de wereld omdat hij het gevoel had dat hij anders was. Hij voelde zich machteloos omdat hij er niks aan kon doen dat hij anders was. Als Michiel zijn meest extreme gedachten tot uitvoering had gebracht, zat hij nu waarschijnlijk levenslang vast en kreeg hij een TBS behandeling.


Gelukkig waren deze extreme gedachten slechts gedachten en kun je voor gedachten niet opgepakt worden. Deze gedachten zal Michiel dan ook nooit tot uitvoering hebben gebracht. De gedachten waren meer dan genoeg. Het gaf hem in zijn hoofd een klein beetje meer het gevoel dat hij niet machteloos was. Vooral toen hij zijn gevoelens ging uiten.


Rappen


Michiel begon het een goed idee te vinden om zijn gevoelens op papier te zetten en er raps van te maken. Het verhaal over rappen en het gedoe met mijn school heb ik jullie al te vaak verteld maar hier is wat extra informatie.


Michiel besloot om een rap te maken waarin hij mensen vermoordde. Het nummer heet Verdacht (luister deze via de link onder aan de blog). Het gaat over iemand die moorden pleegt en volgens hem doet hij dat alleen in zijn nummers maar toch wordt hij in het echt ook verdacht van moord.


Het nummer is een soort van kritiek op het feit dat mensen muziek en het echte leven soms niet kunnen onderscheiden. Ze beschuldigen artiesten van de dingen die zij in bepaalde nummers hebben gezegd. Dit vind ik zelf heel krom en oneerlijk. Is er ooit iemand beschuldigd van moord omdat diegene een rol had als moordenaar in een film? Ik heb Joaquin Phoenix niet in de gevangenis gezien na zijn rol in Joker. Sterker nog hij kreeg een Oscar voor die rol.


Ironisch genoeg werd ik nadat dit nummer online kwam, gezien als een gevaarlijk persoon. Mensen waren bang voor mij en keken raar naar me. Ik kreeg bijna een officiële waarschuwing van mijn school en dat terwijl ik niet eens bekend was.

Mentaal onstabiel


Zoals jullie waarschijnlijk al door hadden was ik in deze periode mentaal heel onstabiel. Dan helpt het niet echt dat mensen die eerst je vrienden waren, je ineens gaan zien als één of andere seriemoordenaar. Daarnaast helpt het niet ook niet dat je eigen school je tegen je keert. Dit gebeurde letterlijk allemaal gebeurd door een LIEDJE.


Het effect dat de reactie van de school op mij had was waarschijnlijk het tegenovergestelde van wat mijn school wilde bereiken: ik bleef het nummer delen op Instagram, schreef meer groffe teksten en ik begon school te haten. Ik vond het verschrikkelijk om door de hal te lopen.


Ondertussen vond mijn school het belangrijker dat de mensen die ik zogenaamd iets aan wilde doen zich veilig voelden. Maar waarom zouden we ook maar even aandacht besteden aan iemand die mentaal fucked up is???


Het punt is dat mensen die iets doen zoals ik vaak al mentaal niet helemaal stabiel zijn. Dat gedeelte werd maar door één docent opgepikt. Voor de rest hoorde ik alleen maar dat ik eng en gevaarlijk was en dat de rap offline halen de oplossing was. Dit heb ik toen maar gedaan.


Mensen worden tegenwoordig snel beschuldigd van dingen terwijl zij niks gedaan hebben. Dit is helemaal niet goed voor iemand die mentaal al niet okey is. Diegene voelt zich juist daardoor misschien extra boos of machteloos waardoor de kans groter is dat hij of zij iets ergs doet in het echt.


De mensen op mijn school die in het weekend een medestudent hebben geïntimideerd, of aangerand (de kans is vrij groot op een school met 24.000 studenten) zijn de mensen die echt iets doen wat niet kan. Zij moeten aangepakt worden. Terwijl een joch dat mentaal niet helemaal in orde is en ook nog eens nul bekendheid heeft, wordt gezien als crimineel. Op deze manier worden deze mensen alleen maar verder in het nauw gedreven en hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan (kijk maar naar Amerika).


Goed dit was de blogpost voor deze week. Ik moest weer aan dit alles denken toen ik die film gisteravond had gezien. Via de onderstaande link kun je de nummers van Michiel beluisteren waaronder het veelbesproken nummer Verdacht:


https://soundcloud.com/user-817355692/albums


Oordeel zelf of je het eens bent met mijn school of dat je net als ik denkt: het is maar muziek.


Ik wens iedereen een fijn weekend en tot volgende week!


Lees hier een eerder geschreven artikel over hoe mijn school omging met mijn depressie (spoiler alert: Niet goed).Blijf op de hoogte!